مسجد ایاصوفیه استانبول | قدمت 1500 ساله

مسجد ایاصوفیه استانبول را چقدر می‌شناسید؟ درباره این مسجد چه می‌دانید؟ آیا می‌دانید مسجد ایاصوفیه از قدیمی‌ترین مساجد جهان است؟ در مورد معماری و زیباهایی این مسجد اسلامی چطور؟ در رابطه با تاریخچه و سال ساخت مسجد ایاصوفیه اطلاعاتی دارید؟ اگر قصد سفر به ترکیه را دارید؛ پس لازمه سفر شما شناختن جاذبه‌های تاریخی و دیدنی این کشور را به خوبی بشناسید. با شناخت این ایاصوفیه شهر استانبول در واقع زیباترین و قدیمی‌ترین مسجد اسلامی کل عمرتان را خواهید دید. جهت آشنایی بیشتر با این مسجد جذاب این بلاگ از چارتر 118 را از دست ندهید.

مسجد ایاصوفیه استانبول

معرفی کوتاهی از مسجد ایاصوفیه

ایاصوفیه از عبادتگاه‌های تاریخی و ارزشمند در کشور ترکیه است. این مسجد یکی از مهم‌ترین جاهای دیدنی استانبول است که در ترکیه باید از آن دیدن کنید. این مسجد در دوران فرمانروایی عثمانیان و در زمان عثمانی ساخته شده است. ایاصفویه به سبک معماری بیزانس ساخته شده و بسیار شبیه به برخی از بناهای ایتالیا است. خوب است بدانید که مسجد مسجد ایاصوفیه ترکیه یکی از هشت شگفتی جهان نام گرفته است. بنابر آنچه کل جهانیان از زیبایی، اصالت و قدمت این مسجد می‌گویند؛ نشان دهنده عظمت و ارزش ایاصوفیه است.
مسجد ایاصوفیه بیش از 1400 سال قدمت دارد. این مسجد در طول تاریخ به عنواین زیادی مورد کاربری قرار گرفته است. کلیسای جامع مسیحی ارتدوکس، مسجد اسلامی عثمانی و کلیسای جامع کاتولیک رومی از عنوانین این مسجد بودند. به همین دلیل است که این مسجد در هر دو دین مسیحیت و مسلمان مورد احترام ویژه است. ایاصوفیه‌ی زیبای شهر استانبول، نماد کشور ترکیه است. این مسجد دیدنی و تاریخی در منطقه سلطان احمد شهر استانبول قرار گرفته است. 

جاهای دیدنی باکو را از دست ندهید.

وجه تسمیه مسجد ایاصوفیه ترکیه

مسجد ایاصوفیه استانبول علاوه بر این نام به نام‌های دیگری چون هاگیا صوفیا و حاجیا صوفیا نیز مشهور است. هر دو این نام‌ها به زبان‌های یونانی هستند و هر یک معنای خاصی دارند. هاگیا صوفیا در زبان یونانی به معنای حکمت خدا و همچنین کلیسای حکم خوانده می‌شود. 
مسجد ایاصوفیه در میدان ایاصوفیه و در قسمت اروپایی استانبول قرار گرفته است. در این مسجد می‌توایند شاهد نبوغ و هنر و اصالت عثمانی‌ها باشید. مسجد هاگیا صوفیا استانبول در طول قرن‌ها در برابر جنگ‌ها، زلزله‌ها و دیگر بلاهای تاریخی و طبیعی همچنان سالم مانده است.

تاریخچه مسجد ایا صوفیه شهر استانبول 

مسجد ایاصوفیه
در تاریخچه و پیشینه‌ی مسجد ایا صوفیه آمده است که مسجد کنونی در واقع یک کلیسای بزرگ و زیبای تاریخی است. کلیسای بزرگی که قبل‌تر از ایاصوفیه ساخته شده بود به کلیسای بزرگ شهر شناخته می‌شد. ساخت این کلیسا در سال‌ 532 استارت خورد و تا سال 537 یعنی به مدت 5 سال ادامه داشت. دستور ساخت کلیسای بزرگ شهر توسط کنستانتین اول صادر شده است. برای ساخت این کلیسا 10000 کارگر و 100 تا استاد به صورت شبانه روز به مدت 5 سال زحمت کشیدند. نکته شنیدنی این است که کلیسای بزرگ شهر استانبول تا هزار سال یعنی درست قبل از ساخت کلیسای جامع در سیویل بزرگ‌ترین کلیسای جهان بود. این کلیسا از قسمت‌هایی چون گنبد، ایوان غربی و مدخل آن، لژ مخصوص ملکه، کوزه و درب مرمر، سراسرای بالا و... تشکیل شده که بخش‌هایی از آن از نقاط دیگر دنیا به این کلیسا آورده شده است.
 پس از آن استانبول به دست عثمانی‌ها تصرف شد. در این دوران سلطان محمد دوم عثمانی دستور تغییر کاربری مسجد بزرگ شهر را به مسجد ایاصوفیه دارد. در دوران سلطان محمد دوم این مسجد تغییرات زیادی کرد. علاوه بر این در طول 1400 تا 1500 سال قبل این مسجد بارها مورد به سبب ویرانی‌های جزئی و همچنین تغییر کاربری‌های زیاد مورد بازسازی قرار گرفته است. یکی از تغییرات بارز مسجد ایاصوفیه پاک کردن نقاشی‌های کلیسا و جایگزین کردن نمادها و نقاشی‌های اسلامی جای آن بود. با اعلام جمهوری ترکیه در حکومت آتاتورک مسجد ایاصوفیه استانبول به موزه تبدیل شد.

با مسجد رستم پاشا استانبول نیز آشنا شوید.

آشنایی با برخی از اطلاعات کلی ایاصوفیه

مسجد ایا صوفیه یک مسجد با عظمت و باشکوه در جهان است. بنای این مسجد 6000 متر مربع است. برای ساخت این مسجد و زیباسازی بنای ان از متریالی چون آجر و مرمر استفاده شده است. ایاصوفیه دارای 4 ستون بزرگ است که مسجد روی آن بنا شده است. این ستون‌های بزرگ و زیبا از سنگ خارای مصری ساخته شده است. این ستون‌های نگهدارنده‌ی 40 پشت بند بزرگ ایوان نیز هستند. ایاصوفیه دارای ستون‌های غول پیکری است که هر کدام حدود 19 تا 21 متر طول و 70 تن وزن دارند. 8 ستونی که در این مسجد قرار دارد؛ به دستور جاستینان از کورنیت یونان که در بلعبک لبان واقع شده بود را به ایاصوفیه آورد.
فضای داخلی مسجد برخلاف فضای ساده بیرونی یک فضای پیچیده است. در سالن اصلی یک گنبد بزرگ است که به صورت معلق با سقف‌های متوالی و 40 پنجره کمانی در فضا قرار دارد. پشت بندها و ستون‌ها  این گنبد را نگه داشتنند. گنبد اصلی در فاصله 55 متری از سطح زمین به قطر 31 متر واقع شده است. معلق بود گنبد نشان از نزدیکی به خداوند دارد. این مسجد با آیات قرآنی، کاشی کاری‌های اسلامی و همچنین سنگ‌های مرمر سبز، سفید و رنگی و سنگ آذرین بنفش رنگ و موزاییک‌های طلایی و براق آراسته شده است.

بخش‌های مختلف مسجد ایاصوفیه ترکیه

مسجد ایاصوفیه بخش های مختلف
مسجد ایا صوفیه یک مکان مذهبی بزرگ است که از بخش‌های مختلفی تشکیل شده است. گنبد، محراب، منبر، مناره، جایگاه اذان، موزه، و... قسمت‌های مختلف این کلیسا را شامل می‌شود. برای شناخت بیشتر جاهای زیبا و دیدنی این کلیسا با ما همراه باشید.

گنبد مسجد:
گنبد مسجد ایاصوفیه بیش از 55 متر است و یک فضای دایره‌ای به طول 60 متری با ارتفاع 7 متری و 40 پنجره زیبا را شامل شده است. این گنبد هزاران سال قدمت دارد و از جنس مرمر، سنگ‌های قیمتی و آجر ساخته شده است. 

محراب و منبر:
محراب نقش خورشید و ستاره مسجد ایاصوفیه استانبول در بخش جنوبی ساختمان است. در اطراف این محراب زیبا و طلاکاری شده شعمدان‌های ارزشمند مجارستانی گذاشته شده است. در سمت راست محراب نیز منبری دست ساخته و قدیمی از قرن 16 میلادی به چشم می‌خورد.

موزاییک و نقاشی‌های آن:
یکی از متریالی که سبب زیباسازی این مسجد نامی شده است؛ موازییک‌هاست. تمامی موزاییک‌های مسجد به نقاشی‌های مذهبی و تاریخی زینت شده است.

اتاق سلطان:
درست سمت چپ محراب، یک اتاق کوچک به نام اتاق سلطان است. این اتاق در زمان عثمانیان برای برپایی نماز پادشاهان ساخته شده است. تزئینات این اتاق با چوب کاری، طلاکاری و سنگ‌ مرمر می‌باشد.

جایگاه اذان:
ماذنه مسجد ایاصوفیه یک بنای بسیار بزرگ و وسیع است که پس از فتح استانبول توسط عثمانی‌ها ساخته شد و دارای یک جایگاه اذان بود. بنابراین 4 جایگاه دیگر با هنر دست هنرمندان رو به قبله از مرمر در این ماذنه ساخته شد.

امفالیون:
امفالیون یک دایره بزرگ است که اطراف آن نیز پر از دایره‌های کوچک و بزرگ است. این سالن در زمان بیزانس ساخته شده و در تاجگذاری‌ها مورد استفاده قرار می‌گرفته است.

لژ مخصوص ملکه:
این لژ در سرسرای بالایی مسجد بنا شده است. لژ مخصوص ملکه متعلق ملکه و زنان همراه آن بوده است تا از آن بالا بتوانند مراسامات خاص را ببینند.

ستون آرزو:
ستون آرزو در شمال غربی مسجد است. این ستون همیشه نمناک به عقیده‌ی مردم خاصیت شفا دهندگی دارد.

مناره مسجد:
ایا صوفیه دارای 4 مناره است که اطراف گنبد کشیده شده است. این مناره‌های 60 متری با معماری ویژه زینت شدند. گفته می‌شود مناره‌ها در قرون 15 تا 19 ساخته شدند.

مقبره‌های بزرگان:
در مسجد ایاصوفیه استانبول مقبره‌های افراد بزرگ و مشهوری از سلاطین و پادشاهان است. هر یک از این مقبره‌ها دارای یک معماری زیبا و منحصربه‌فرد است که سبب جذب گردشگر می‌شود.

آبخوری‌های مسجد:
آبخوری‌های زیبا بخشی از مسجد هستند که دارای گنبد، طاق و 8 پایه است. مسجد ایاصوفیه 3 آبخوری دارد که در دروان عثمانی ساخته شده و دارای 16 شیر برنزی زیباست.

درهای مسجد:
در مسجد ایا صوفیه چندین و چند در وجود دارد. در مرمرین در سمت جنوبی برای مراسمات تشریفاتی، باب همایون به طول 7 متر بزرگ‌ترین در مسجد است که از چوب بلوط و برنز است و برای امپراتوران می‌باشد. در زیبا نیز قدیمی‌ترین در مسجد است که در قرن 2 میلادی ساخته شده است. 
کوزه مرمر، سنگ قبرها، سراسرا، نوشته‌ها و نقاشی‌ها بخش‌های دیگر مسجد مسجد ایاصوفیه ترکیه را تشکیل می‌دهند که هر یک بسیار دیدنی و قابل اهمیت است. 
 

بررسی بعد معماری ایا صوفیه استانبول

مسجد ایاصوفیه استانبول کجاست
مسجد ایاصوفیه استانبول یک مسجد کاملا بیزانسی است. این مسجد در دنیا به یکی از زیباترین مساجد سبک بیزانسی شهرت دارد. با تماشای مسجد بیزانی ایاصفویه متوجه هنرهای زیبا و ظریف این مسجد خواهید شد. گوشه گوشه‌ی ایاصوفیه ترکیه پر از تزئینات تاثیرگذار از دوره بیزانس است. این مسجد که به دتس پادشاهان یا همان امپراطوران رومی ساخته شده است؛ ساختار رومی یا بیزانسی خود را حفظ کرده است. معماری روم شرقی تا قرن ششم میلادی براساس مسیحیت بود. معماری این دوران شکوه و عظمت بسیاری داشت و به همین دلیل مورد توجه فرومانروایان بود. به این دوران شکوه و رونق معماری بیزانسی، دوره نخستین عصر طلایی گفته می‌شود.
مسجد ایاصوفیه را بهترین و زیباترین بنای دوران ژوستی نین می‌دانند و نام یونانی این مسجد نیز ریشه در همین دارد. مهم‌ترین ویژگی معماری این مسجد اصیل هماهنگی عجیب و جذاب طاق‌ها و ستون‌های باشکوه است. دیگر ویژگی‌های سبک معماری بیزانس از سال 300 تا 1000 میلادی شامل گنبد بزرگ سوار شده بروی نیم گنبد معلق، ستون‌های ردیفی، سرستون‌های حجاری شده سبدی، راهروهای مرمز و موزاییک‌های زیبا، نقشه صلیب یونانی روی دیوار و... است.

آدرس مسجد ایاصوفیه استانبول + اطلاعات

مسجد ایاصوفیه در میدان ایاصوفیه و در بخش اوپایی استانبول قرار دارد. با مراجعه به این میدان می‌توانید از کاخ دولما باغچه و کاخ توپکاپی استانبول نیز دیدن کنید. چرا که توریستی‌ترین محله کشور ترکیه میدان ایاصوفیه است. البته مسجد سلطان احمد نیز نزدیک‌ترین بنای تاریخی در این کشور است. برای رسیدن به مسجد راه‌هایی چون تراموا از طریق خط ایستگاه سلطان احمد و قطار کابلی در میدان تکسیم و یا تاکسی نیز استفاده کنید.
این مسجد همه روزه به صورت 24 ساعته باز است. بازدید از مسجد ایاصوفیه ترکیه کاملا رایگان می‌باشد. برای ورود به مسجد باید پوشش اسلامی حفظ شده و کفش‌ها نداشته باشید. همچنین هنگام ورود نماز و مراسمات مذهبی سکوت رعایت کنید.

 

سفر استانبول و بازدید از بناهای تاریخی چون مسجد ایاصوفیه استانبول سبب خیل عظیم توریست‌ها به سمت کشور ترکیه شده است. سفر ترکیه برای ایرانیان با کمترین هزینه و بدون ویزا ممکن است. با اقامت در بهترین هتل‌های استانبول می‌توانید علاوه بر بازدید از جاذبه‌های این شهر از هیجان انگیزترین تفریحات استانبول نیز لذت ببرید. 
برای تهیه بلیط هواپیما ارازن قیمت استانبول از طریق سایت رزواسیون چارتر 118 از صفحه رسمی بلیط چارتر هواپیما اقدام کنید. خوب است بدانید با سفر به ترکیه در فصل سرد سال و یا خرید فوری بلیط هواپیما به صورت کاملا اقتصادی به استانبول سفر کنید.


خرید بلیط هواپیما

بدلیل گذشت 15 دقیقه از زمان آخرین بروز رسانی باید جستجوی خود را تکرار نمایید.


جستجوی جدید
×
English العربی

راهنمای نصب اپلیکیشن iOS

1. در مرورگر سافاری در نوار پایین همین صفحه این دکمه را فشار دهید :

2.در منو باز شده ردیف پایین را به سمت چپ بکشید (در iOS13 به سمت بالا بکشید) و این دکمه را فشار دهید :

3. در بالای صفحه این دکمه را فشار دهید :

4. پس از بستن مرورگر، آیکون اپلیکیشن به گوشی شما اضافه شده و آماده استفاده میباشد.

1.في أسفل متصفح Safari ، انقر فوق :

2.في القائمة المنبثقة ، اسحب الصف السفلي إلى اليسار (iOS13 اسحب إلى أعلى) واضغط على هذا الزر:

3. في الجزء العلوي من الشاشة ، اضغط على هذا الزر:

4. بعد إغلاق المتصفح ، أيقونة التطبيق على الهاتف لقد أضفت وجاهزة للاستخدام.

1. In the toolbar on the bottom of the Safari browser, click on :

2. Select the :

3. In the next step, in the top right corner, click on :

4. A shortcut of the app will appear on your home screen, and the app is ready to use.